Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI:
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
pomidory krojone w puszce 400g,
koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
bazylia 1 łyżeczka,
oregano 1/2 łyżeczki,
pieprz 1/4 łyżeczki,
sól,
ser żółty 100g,
20 pierogów z mięsem,
olej do smażenia
Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym - PRZYGOTOWANIE:
Pierogi z mięsem możecie przygotować według mojego przepisu: http://www.gotujmy.pl/pierogi-z-miesem-wg-cukiereczka,przepisy,188064.html . Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość smażymy aż do powstania gęstego sosu (aż odparuję większość wody). Sos doprawiamy do smaku i przelewamy do żaroodpornej formy. Do sou wkładamy ugotowane pierogi. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut - do momentu aż ser się zarumieni. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation