Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

Pierogi z ricottą i jagodami z sosem jagodowo-jogurtowym

Składniki

ciasto
mąka pszenna 400 gram
sól 1/3 łyżeczki
woda ciepła 1,5 szklanki
mąka pszenna do podsypywania
farsz
jagody 3 szklanki
ser ricotta 250 gram
cukier waniliowy domowy 2 łyżki
sos
jagody 1 szklanka
jogurt naturalny 100 ml


Wykonanie

ciasto-
ze składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto,odstawić zawinięte w ściereczkę.

Farsz-
Opłukane jagody wymieszać z serem ricotta i cukrem waniliowym.
odstawić do lodówki.

sos-
opłukane jagody umieścić w blenderze razem z jogurtem,zmiksować na gładko.
odstawić do lodówki.

ciasto podzielić na części. wałkować na cienko i wykrawać szklanką kółka,
na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia i dobrze sklejać
(ja boki wzmacniam widelcem)

pierogi gotować w lekko osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia,
podawać lekko wystudzone z zimnym sosem jagodowym


SMACZNEGO
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation