Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem

naleśniki
2 duże jaja
75g (pół szklanki) mąki
188 ml (3/4 szklanki) mleka
masło lub olej do wysmarowania patelni
farsz:
400g piersi kurczaka, pokrojonych w drobną kostkę
30g (1 ½ łyżki) obranej cebuli
sól
pieprz
odrobina tłuszczu do smażenia
1/3 – ½ szklanki wywaru drobiowego
50g (2 ½ łyżki) majonezu
50 ml (2 ½ łyżki) śmietany 35%
1 łyżeczka curry w proszku
1 ½ łyżeczki soku z cytryny
5-6 łyżek mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
sos:
120g (mocno czubata szklanka) tartego sera cheddar
84 ml (1/3 szklanki) śmietany 35%
Na naleśniki ubić lekko jajka, dodać połowę mąki i ubijać, aż wszystko się połączy. Dodać pozostałą mąkę i mieszać, aż powstanie delikatny krem. Ciągle mieszając, po trochu dodawać mleko i mieszać, aż powstanie delikatne ciasto. Odstawić na około 30 minut.
Podgrzać patelnie, wysmarować delikatnie tłuszczem i smażyć naleśniki.

Podgrzać piekarnik do 200 stopni (180 w przypadku termoobiegu). Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać kawałki kurczaka, przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć, aż kurczak będzie usmażony, ale nie przypieczony. Odstawić do ostudzenia. Ewentualnie można kurczaka udusić z małą ilością wody. Będzie nawet delikatniejszy. Wymieszać pozostałe składniki z listy, przyprawić solą i pieprzem i wmieszać usmażonego kurczaka.

Na naleśniki ułożyć farsz (rozprowadzić na środku), złożyć lewy i prawy bok naleśnika do środka, a następnie zwinąć naleśniki w rulon. Ułożyć naleśniki ciasno w naczyniu żaroodpornym złączeniem do dołu.

Wymieszać ser ze śmietaną i wyłożyć na naleśniki. Piec przez około 25-30 minut, aż ser będzie złoto-brązowy. Podawać jeszcze gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation