Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

Placki z jabłkami – racuchy

Co kupić?

170 g mąki
150 ml mleka
4 kwaśne jabłka
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka oleju
szczypta soli
szczypta cynamonu
Dodatkowo
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Jak przygotować?

Jabłka obierz, pokrój w plasterki, a następnie w kostkę (kawałki owoców powinny być niewielkie). mozna zetrzec na tarce

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Oddziel białka od żółtek.

Żółtka roztrzep rózgą, dodaj mleko, cukier, łyżkę oleju, szczyptę soli i cynamonu. Powoli wsypuj mąkę, mieszaj rózgą lub mikserem.

Do masy dodaj jabłka, wymieszaj łyżką.

Białka ubij na sztywną pianę, powoli dodaj do masy jabłkowej, delikatnie mieszaj.

Łyżką nakładaj porcje ciasta (2 łyżki na porcję) na rozgrzaną patelnię z olejem.

Smaż 1–2 minuty z każdej strony, podawaj posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation