Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

GRUZIŃSKIE LOBIANI

Składniki (na 4 chlebki):

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
10g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli

Farsz:
puszka czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
mała cebula
1 mała ostra papryczka
1/3 opakowania fety
kawałek boczku (opcjonalnie)
sól, pieprz
odrobina masła do posmarowania (opcjonalnie)

Ciasto: drożdże rozrabiamy w odrobinie mleka z dodatkiem szczypty mąki i cukru, odstawiamy "do ruszenia", czyli aż się zapienią. Z mąki, ciepłego, ale nie gorącego mleka, drożdży i soli zagniatamy ciasto. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Farsz: odlaną fasolę, czosnek, cebulę, papryczkę i przyprawy miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokruszoną fetę i delikatnie mieszamy. Opcjonalnie można dodać skwarki z boczku.

Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na 4 części. Z każdej wałkujemy placek. Na środku każdego placka rozsmarowujemy fasolowy farsz. Następnie łapiemy ciasto za brzegi i sklejamy brzegi razem tworząc płaski placek. Jeśli ciasto się gdzieś przerwie - nie ma dramatu - farsz jest stały, nie wypłynie.

Placki kładziemy na suchej rozgrzanej patelni i smażymy na małym ogniu, aż się przyrumienią. Przekładamy na drugą stronę i robimy to samo. Na gotowym rozgrzanym placku/chlebku można rozsmarować odrobinę masła. Podawałam posypane szczypiorem + sos czosnkowy. Na ciepło są najlepsze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation