Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

Budyniowe placuszki śniadaniowe.


Składniki:

2 łyżeczki cukru z wanilią
1 łyżeczka zwykłego cukru
1 opak. budyniu waniliowego (40g)
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. soku pomarańczowego TYMBARK
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
jajko
mąka
2 łyżeczki oleju

Jajko roztrzepać, dodać cukier energicznie ubijać aż do rozpuszczenia się cukru. Wlać mleko i sok, dokładnie wymieszać, dodać budyń, ponownie roztrzepać. Dodać łyżeczkę oleju, skórkę pomarańczową i sukcesywnie stale mieszając dodawać mąkę do momentu aż ciasto nabierze konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
Na patelni rozgrzać pozostałą część oleju, kłaść niewielką ilość ciasta na patelnię, formując małe placuszki, smażyć na złoty kolor.
Gotowe placuszki polać sosem czekoladowym. Popijać szklanką soku Tymbark, który jest jedną z zalecanych 5 porcji owoców i warzyw :)

sos czekoladowy:
1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
4 łyżki mleka

Do rondelka wlać mleko, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić, gdy sos wyda się zbyt gęsty dodać jeszcze trochę mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation