Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

burritoSkładniki:
500 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszeczka kukurydzy ( nie daję całej )
1 puszka salsy pomidorowej ( ja daję salsę przyprawioną na nutę hiszpańską, może być zwykła ) lub puszka pomidorów
po kawałku ( 1/4) czerwonej i żółtej papryki
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
5 dużych pszennych tortilli
olej do smażenia i do wysmarowania formy
ok. 15 dkg sera cheddar/ może być inny np mozzarella
sól

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, zeszklić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę razem przesmażyć
Do cebuli dodać wołowinę i smażyć cały czas mieszając aż się przyrumieni. Dodać przyprawy, wymieszać
Dodać salsę lub rozdrobnione pomidory z puszki, fasolę ( odsączoną i opłukaną), odsączoną kukurydzę ( niepełną małą puszkę )oraz drobniutko pokrojone papryki. Dokładnie wymieszać. Podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu bez przykrycia ok 10 - 15 minut
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni ( lub 180 stopni z termoobiegiem )
Na środek tortilli nakładać farsz i zawijać na kształt rożka z węższej strony podwijając końcówkę pod spód. Dla pewności górę można spiąć wykałaczką
Tortille ułożyć na wysmarowanej oliwą formie do zapiekania. Posypać serem i sproszkowaną ostrą papryką. Zapiekać ok. 10 minut. Po zapieczeniu wyjąć wykałaczki
Można podawać z surówkami ( na zdjęciu surówka meksykańska )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation