Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

racuchy jak duńskie pączki

składniki:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
50 g roztopionego masła
1 duże jajko
1/4 łyżeczki kardamonu
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy

wykonanie:
Mąkę mieszam z solą, cukrem waniliowym, kardamonem i sodą oraz skórką pomarańczową. Maślankę mieszam z żółtkiem oraz roztopionym masłem i wlewam do suchych składników. Białko ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem. Na rozgrzaną patelnię wlewam niewielką ilość tłuszczu, nakładam porcje ciasta i smażę na wolnym ogniu z obu stron na rumiano.
Racuchy podaję posypane cukrem pudrem, z domowym dżemem lub konfiturą albo, tak jak dziś, ze słodką, gęstą śmietaną i owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation