Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

PANINI Z MIELONYM MIĘSEM I WARZYWAMI

Składniki:

200 gramów mąki
100 gramów semoliny (dostępne w sklepach typu Kuchnie Świata)
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka suchych drożdży
około 2/3 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 pokrojone drobno cebule
pół czerwonej papryki
pół zielonej papryki
sól i pieprz (do farszu)
Łyżeczka słodkiej papryki
250 gramów mielonego mięsa (ja dałam wieprzowo-wołowe)
Łyżeczka kminu rzymskiego
1 pokrojony drobno pomidor
2 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki.

Wykonanie:
1. Mieszamy ze sobą: ciepłą wodę i drożdże, a następnie łączymy płyn z mąką i semoliną. Ugniatamy ciasto.
2. Gotowe ciasto przykrywamy folią plastikową i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. W międzyczasie smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją, aż nabierze złotawego koloru.
4. Kroimy papryki w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Przyprawiamy farsz słodką papryką (pół łyżeczki), solą i pieprzem.
5. Do mięsa dodajemy sól, pieprz, kolejne pół łyżeczki słodkiej papryki, kmin. Dobrze wymieszać.
6. Dodajemy mięso na patelnię (do papryki i cebuli). Smażymy wszystko na średnim ogniu.
7. Na sam koniec dodajemy pomidora i natkę pietruszki. Smażymy dopóki nie wyparuje cała woda z patelni.
8. Wracamy do ciasta. Wyrośnięte wałkujemy na kształt kwadratu.
9. W odstępach wykładamy po łyżce farszu na ciasto.



10. Smarujemy białkiem obrzeża ciasta (wokół farszu).
11. Kroimy ciasto zostawiając około 2 cm ciasta w koło każdego farszu. Zwijamy ciasto - dzięki białku dobrze zlepią się brzegi.
12. Każde panini przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną czystą ściereczką. Przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
13. Po upływie tego czasu wykładamy panini na grilla albo na gładką patelnię i smażymy (bez tłuszczu).
14. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation