Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

PIEROŻKI Z MIĘSEM (z rosołu) podane na pachnącym czosnkiem sosie szpinakowym

Składniki na ok 60 małych pierogów:
CIASTO
2 szklanki (320 g) mąki pszennej /typ 500
1 szklanka (250 ml) wrzątku
1 łyżka masła (20 g)
szczypta soli
FARSZ
350 g mięsa drobiowego z rosołu
1 ugotowana marchewka
1 ugotowana pietruszka
1 cebula
ugotowany kawałek selera
sól morska, pieprz
1 łyżka masła (20 g)
olej rzepakowy
SOS SZPINAKOWY
500 g świeżego szpinaku szpinaku
200 ml śmietany 30 %
4 ząbki czosnku
70-100 g sera gorgonzola
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła (40 g)
DODATKOWO: starty parmezan, czerwony pieprz
WYKONANIE
FARSZ: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy przez około 2-3 minuty na łyżce oleju i 1 łyżce masła. Dolewamy 2-3 łyżki gorącej wody i smażymy do momentu, aż cała woda odparuje.
Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce lub drobno kroimy. Dodajemy podsmażoną cebulkę, szczyptę soli, świeżo zmielony czarny pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, usypujemy kopczyk w którym robimy wgłębienie.
W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i przelewamy całość do mąki . Początkowo kiedy ciasto jest kleiste mąkę z wodą delikatnie mieszamy przy użyciu łyżki. Następnie wyrabiamy rękami do momentu, gdy ciasto będzie jednolite i elastyczne. Tak przygotowane przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i zostawiamy ok 15 min., aby "odpoczęło".
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i przy użyciu stalowej obręczy o średnicy 6-7 cm wykrawamy kółka. Na środku każdego kładziemy czubatą łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub oprószonym mąką blacie i przykrywamy, aby nie obeschły.
Gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, oleju lub masła. Pierożki są gotowe minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową i układamy na talerzu.
SZPINAK płuczemy, odcinamy twarde łodyżki i osuszamy na papierowym ręczniku. Gotujemy na parze lub podsmażamy na patelni, aż szpinak zwiędnie. Dokładnie odciskamy z wody, grubo kroimy i odkładamy.
Na czystej patelni rozgrzewamy masło (możemy sklarować czyli łyżką zebrać i usunąć tworzącą się pianę), zmniejszamy płomień i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy cały czas mieszając przez około 1 minutę, po czym dodajemy śmietankę, gorgonzolę i sok z cytryny. Chwilę podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje i dodajemy szpinak. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na półmisku układamy sos szpinakowy, a na nim ciepłe pierożki. Posypujemy parmezanem i utartym w moździerzu czerwonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation