Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

Pierogi z kapustą i grzybami
Będziemy potrzebować :
Porcja na około 60 pierogów
na ciasto :
700 g mąki pszennej ( poznańskiej )
2 jajka
2 łyżki oleju
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli

na farsz:
1 kg kapusty kiszonej – przed gotowaniem
20 g grzybów suszonych
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 duża cebula lub 2 małe
olej do podsmażenia cebuli
sól , pieprz

do polania masło lub to co lubimy

Przygotowanie :

Przygotowania ciasta na pierogi nie będę opisywała tylko dam link z wpisem z dokładnym opisem :)
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/03/przygotowanie-ciasta-na-pierogi.html

przygotowanie farszu :

Kapustę kiszoną płuczę ,
następnie zalewam wodą w garnku tak żeby była przykryta
dodaję przyprawy : zele angielskie , liść laurowy , pieprz i gotuję do miękkości kapusty ( około 30 minut )
kapustę odcedzam i odstawiam do wystudzenia
zapomniałam napisać że przyprawy po gotowaniu wyjmuję z kapusty
suszone grzyb płuczę , zalewam zimną wodą w rondelku i odstawiam na około 2 godziny żeby zmiękły
następnie rondelek stawiam na gazie i je gotuję około 30 minut ( do miękkości )
Cebulę drobno kroję
wrzucam na patelnie i podsmażam na złoty kolor
odstawiam do ostudzenia

Składniki na farsz mam już ugotowane i ostudzone mogę przystąpić do dalszych prac :)

Kapustę mocno odciskam z nadmiaru wody (biorę w dłonie i mocno ściskam )
tak odsączoną drobno kroję i daję do miski
teraz siekam odsączone grzyby i dodaję do pokrojonej kapusty
dodaję podsmażoną cebulkę
doprawiam pieprzem , solą i dokładnie mieszam - farsz jest gotowy


Ciasto mam już przygotowanie zrobiła je jak w tym wpisie tylko z większej porcji

na delikatnie podsypanym mąką blacie rozwałkowuję ciasto na grubość około 2 - 3 milimetrów
z rozwałkowanego ciasta wycinam kółka za pomocą szklanki ( użyłam szklanki o średnicy 6.5 centymetra )
skrawki ciasta nakrywam ściereczką żeby nie obsychało
I zaczynam lepić pierogi daję około 1 łyżeczki farszu na środek ciasta składam na pół i zaciskam mocno palcami łączenie ciasta , pieróg jest gotowy :)

Gotowanie pierogów z Kapustą i Grzybami
Najlepiej użyć dużego garnka żeby pierogi swobodnie mogły pływać nie dotykając dna . Ja używam rondla , do wody w której gotuję pierogi dodaję około 1 łyżki soli ( zależy ile wody używamy ) i 1 łyżkę oliwy lub oleju .
Pierogi wrzucam do gotującej się wody . Gotuję je około 3 minut od momentu zagotowania ponownie wody i wypłynięcia pierogów .
Delikatnie mieszam najlepiej drewnianą łyżką żeby nie pokaleczyć pierogów .

Pierogi z Kapustą i Grzybami są gotowe polewam je roztopionym masełkiem życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation