Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

Świąteczne pieczone krokiety z chrupiącą posypką

Aromatyczne krokiety, pachnące grzybami. Świetnie smakują z domowym czerwonym barszczem. Często goszczą na Naszym stole, nie tylko w okresie świątecznym.
Farsz wykorzystuję również, jako nadzienie do pierogów. Krokiety można usmażyć w panierce z bułki tartej. Dla mnie jest to zbędne i przede wszystkim zbyt ciężkie :)




Składniki na ok. 15 sztuk.

Ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 szklanki wody gazowanej
pół szklanki mleka
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
40 dag kapusty kiszonej
1 szklanka zielonej soczewicy
1,5 szklanki suszonych grzybów
średnia cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
2 listki laurowe
2 ziarenka ziele angielskiego
pół łyżki czybrycy zielonej
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
sól, świeżo mielony czarny pieprz.
Posypka:
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
małe jajko



Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy, by zmiękły. Soczewicę również zlewamy - dwiema szklankami wody i ostawiamy do czasu, aż wchłonie większość wody.

Namoczone grzybki odsączamy z wody. Płyn z moczenia grzybków przelewamy do garnka. Dorzucamy soczewicę, listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do czasu, aż soczewica będzie miękka. Ugotowaną soczewicę odsączamy z nadmiaru płynu, na sitku. Wyjmujemy liski i ziele. Połowę soczewicy blendujemy z wcześniej namoczonymi grzybkami. Dodajemy do pozostałej soczewicy.

Na oleju szklimy, drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy posiekaną kapustę kiszoną. Całość podsmażamy około 5 minut. Dorzucamy do farszu. Doprawiamy pozostałymi przyprawami. Mieszamy dokładnie. Pozostawiamy do wystudzenia.

Mleko, wodę gazowaną, jajko i szczyptę soli łączymy w misce. Mieszając stopniowo dodajemy mąkę. Ubijamy (u mnie trzepaczka), aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Jeśli jest za gęste, dolewamy wody.
Odstawiamy na około 15 minut. Patelnię smarujemy olejem, za pomocą pędzelka silikonowego. Na rozgrzanej patelni, smażymy cienkie naleśniki.

Na każdy naleśnik nakładamy farsz (około 1 łyżka stołowa) i zwijamy krokiety. Układamy zgięciem do dołu. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy posypką (kminek + len + posiekane orzechy). Pieczemy (na papierze do pieczenia, ułożone blisko siebie) 20 - 25 minut, w temp. 200C.

Smacznego...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation