Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

Ananas w czekoladowym cieście

Składniki:

4 plastry świeżego ananasa*
1 jajko
2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
4 łyżki mleka
łyżka kakao
łyżka oliwy z oliwek
odrobina cukru lub ksylitolu
Dodatkowo:
2 kostki gorzkiej czekolady
łyżeczka miodu lipowego (płynny)
*ten z puszki może okazać się zbyt mokry
Przepis:

Ananasa obieramy** i kroimy na plastry grubości od 0,5 do 1 cm. Ciasto przygotowujemy roztrzepując mikserem całe jajko, dodając mąki i kakao. Można rozrzedzić odrobiną mleka. Patelnie rozgrzewamy z odrobiną oliwy, a gdy już będzie nagrzana zmniejszamy gaz i nakładamy plastry ananasa, mocząc je uprzednio z obu stron w cieście. Smażymy około 3-4 minut z jednej strony i obracamy. Polecam patelnię do naleśników :D Podałam z pokrojoną czekoladą, a wszystko oblałam miodkiem. Cudeńko!

** z cyklu "jak obierać ananasa" (wygodnie). Robię to tak: odcinam podstawę ananasa (tę część bez liści, tzn. z drugiej strony), następnie stawiam ananasa na odkrojonej części i trzymając za pióropusz obieram go z każdej strony nożem (od góry do dołu) - pióropusz zostawiam. Gdy obrałam już ananasa mogę go wygodnie pokroić trzymając za liście :) W ten sposób się nie ślizga w rękach! Możecie wykroić środek już z plastrów, aczkolwiek mi od nie przeszkadza (jest tylko nieco twardszy).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation