Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

Placuszki serowe z owocami


250 g twarogu półtłustego (nie z wiaderka, taki z kostki najlepszy)

1 jajko

szczypta soli

2 łyżki mąki ryżowej (może być też pszenna)

2 płaskie łyżki cukru pudru

garść malin, trochę mrożonych jagód (nie rozmrażamy ich przed dodaniem do masy)

olej do smażenia

cukier puder do podania



Twaróg wkąłdamy do miseczki, dodajemy jajko, i pozostałe składniki (oprócz owoców).
Całość ugniatamy widelcem do połączenia się składników. Masa będzie gęsta. Dodajemy owoce i delikatnie wciskamy je w masę. Całość przekładamy na blat posypany mąką, formujemy rulon (nie musi być dokładny, ani kształtny, zresztąrano, kto dba o takie szczegóły...), dzielimy go na 7-8 części uważając, aby nie rozgnieść malin w trakcie podziału.
Każdy kawałek lekko spłaszczamy, formując placuszek, który obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron po około 2 minuty.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Całość przygotowania zajmuje nie więcej niż 10 minut, więc spokojnie możemy je przygotować dzieciom na śniadanie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation