Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

naleśniki po meksykańsku
Składniki: ( na 8 naleśników )

Na ciasto naleśnikowe :
250 ml płynu ( woda mineralna + mleko po połowie )
100 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
łyżeczka oliwy + olej do smażenia
Na nadzienie:
500 g mięsa wieprzowego ( łopatka )
1 czerwona papryka
1 duży pomidor
25 dkg pieczarek
1 cebula
4 kopiaste łyżki kukurydzy konserwowej
4 kopiaste łyżki czerwonej fasoli
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
ok 3 łyżki oleju
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz
chili
Dodatkowo: 15 dkg sera zółtego miękkiego ( ja daję mozzarellę ) + keczup

Sposób wykonania:
Z podanych powyżej składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki. Zainteresowanych odsyłam po dokładny opis do posta Naleśniki - przepis podstawowy (KLIK)
Mięso myjemy, odcinamy tłuszcz i błony, mielimy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy do niego posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy zmielone mięso. Solimy go i doprawiamy pieprzem i smażymy często mieszając i rozdrabniając go, aby nie było grudek
Do smażącego się mięsa dodajemy obranego ze skórki ( aby skórka ładnie odeszła pomidora zalewamy na chwilę wrzątkiem ) i pokrojonego na drobne kawałki pomidora oraz pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę. Mieszamy, wszystko razem smażymy kilka minut
Na osobnej patelni przygotowujemy pieczarki: pokrojone w plasterki: podsmażamy je na łyżce oliwy soląc je delikatnie. Smażymy do odparowania wody, a następnie przekładamy do mięsa i mieszamy
Do mięsa dodajemy kukurydzę i czerwoną fasolkę ( resztę zawartości z puszek wykorzystuję na drugi dzień do sałatki bądź innego dania ). Mieszamy, doprawiamy szczyptą chili, słodką papryką i ewentualnie dosalamy. Chwilę razem dusimy
Naleśniki napełniamy farszem. Ja formowałam je na kształt rożków podwijając cieńszą końcówkę pod spód, choć można je zawijać w rulonik lub składać na kształt trójkąta
Napełnione naleśniki układamy w żaroodpornej formie nasmarowanej olejem, posypujemy startym na grubych oczkach serem. Na serze nad każdym z naleśników robimy kleksa z keczupu
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok 20 minut, aż ser się ładnie roztopi
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation