Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

Naleśniki jaglane – zachwycają swoją sprężystością i delikatnością

Składniki na około 10 szt.:

12 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,

8 łyżek mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej),

2 jajka,

1 szkl. mleka (u mnie dziś był napój orkiszowo-migdałowy)

1 łyżka roztopionego masła klarowanego

odrobina tłuszczu do smażenia



Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.

Gdyby ciasto było zbyt gęste, to dodaj odrobinę mleka.

Naleśniki można smażyć na odrobinie masła klarowanego.



Długo szukałam przepisu na zdrowe placki, które można łatwo rolować. W większości przypadków był problem z elastycznością, a tu go nie ma (ufff co za radość).

Moim pierwszym odkryciem były placuszki gryczane, a teraz przyszła kolej na jaglane. 😉

Placki z kaszy jaglanej wyglądają wspaniale, są uniwersalne, można je zajadać na słodko oraz z wytrawnym nadzieniem. Polecam Ci je z farszem szpinakowym lub z czekoladowym nadzieniem. Z domowym dżemem również zachwycą podniebienie. Istnienie wiele możliwości na ich nadziewanie i pałaszowanie.

Liczę, że ten przepis przypadnie Ci do gustu.



Życzę smacznego dnia! 😉
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation