Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

Pyszne pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej i aromatycznymi suszonymi grzybami w delikatnym cieście. Podsmażone na maśle klarowanym, polecam.

na ciasto

1 szklanka ciepłej wody
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego

Do ciepłej wody dodać sól i olej następnie stopniowo mąkę i wyrobić , odłożyć na pół godziny pod przykryciem. Następnie rozwałkować na ok 2-3 mm grubości i wykrawać krążki, nakładać farsz i sklejać. Gotować w lekko odsolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.

na farsz

100 g kaszy gryczanej
40 g suszonych grzybów
1 duża cebula
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku
1 jajko
5 plastrów ogórka konserwowego z carry lub zwykłego
2 łyżki soku z cytryny

Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie podgotować je i wystudzić.

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Ogórek pokroić w kostkę i dodać do kaszy. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć z łyżeczką miodu - cebulę również przełożyć do kaszy doprawić solą i pieprzem do smaku. Grzyby pokroić w kostkę całość wymieszać z kaszą dodać odrobinę soku z cytryny i jajko. Tak przygotowanym farszem nakładać po łyżeczce na wykrojone krążki z ciasta - dobrze sklejać i gotować w lekko osolonej wodzie do czasu wypłynięcia. Następnie zahartować - odsączyć z wody i podsmażyć na rumiano z obu stron.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation