Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

pierogi z pieca z serem castello z niebieską pleśnią i gruszkami podane z żurawiną

Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
25 g świeżych drożdży
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
200 g sera Castello z niebieską pleśnią
1-2 gruszki

Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko
płatki migdałowe

Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy zaczyn: lekko podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, sól i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jako, mleko, zaczyn i roztopione masło.
Wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze troszkę mąki.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Gruszki obieramy. Zarówno owoce jak i ser kroimy w średniej wielkości kostkę.

Od wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kule i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy spore koła o średnicy ok 10 cm (ja użyłam pucharów do deserów). Na środek nakładamy parę kosteczek sera i gruszki i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga. Najlepiej dodatkowo docisnąć końcówki widelcem lub zawinąć falbankę.

Smarujemy wierzch pieroga roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy w nagranym do 200°C piekarniku przez ok 20 minut, aż pierożki się ślicznie zrumienią.

Podawać na gorąco najlepiej z konfiturą żurawinową lub malinową.


Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation