Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

Moskole, placki ziemniaczane po góralsku

Dla 4-5 osób)

Składniki:

- 1 kg ziemniaków

- 500g mąki pszennej

- 2 jajka

- ¾ szklanki kwaśnego mleka bądź maślanki

- 1 czubata łyżeczka soli

- pieprz



Dodatkowo (do wyboru):

- masło czosnkowe – miękkie masło należy wymieszać z ¼ łyżeczki dobrej soli np. morskiej lub himalajskiej oraz dodać 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Następnie dokładnie wymieszać w miseczce.

- bryndza



Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Następnie dokładnie utłuc albo przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Dodać do masy jajka, przesianą mąkę oraz kwaśne mleko. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto chwilę wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy. Uformować owalne placki o grubości ok. 1 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation