Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

Ravioli z farszem z gorgonzoli, suszonych pomidorów
i orzechów włoskich

Składniki na ok. 20 ravioli
Na ciasto:
200 g mąki (użyłyśmy poznańskiej typ 500)
2 jajka
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
Na nadzienie:
150 g gorgonzoli
6 suszonych pomidorów
garść orzechów włoskich
1 łyżka czosnku bulwiastego
pieprz

Przygotowanie
Ciasto
Mąkę przesiać do miski. Zrobić zagłębienie i wbić do niego jajka. Posolić.
Zagnieść gładkie ciasto, dodając łyżkę oliwy.
Wyrobione ciasto zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie
Pomidory odsączyć z nadmiaru oleju, a następnie pokroić na małe kawałki.
Gorgonzolę pokroić w kostkę.
Orzechy włoskie posiekać.
W misce umieścić gorgonzolę, pomidory, orzechy i czosnek bulwiasty. Doprawić pieprzem. Wymieszać dokładnie, ugniatając masę tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation