Kuchnia
mniam mniam
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami - kuchnia+
Składniki:
Drożdże rozkruszamy do kubeczka, dodajemy cukier i ucieramy, aż będą płynne. Dolewamy ciepłe mleko, dosypujemy 2 łyżki mąki i ucieramy. Jak masa będzie gładka, odstawiamy ją na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wlewamy zaczyn drożdżowy, dolewamy rozkłócone jajo i wyrabiamy całość łyżką. Jak zacznie się łączyć, dolewamy przestudzone, roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i zacznie odchodzić od dłoni.
Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Kapustę szatkujemy drobniej. Grzyby namoczone przez noc w wodzie zagotowujemy w wodzie, w której się moczyły. Wyławiamy je, kroimy w kostkę, a wodą spod grzybów zalewamy kapustę, dodajemy listek laurowy i gotujemy ok. 40 minut, aż kapusta zmięknie. Odcedzamy dokładnie.
Cebulkę szatkujemy drobno i przesmażamy ją na roztopionym maśle, jak zmięknie dodajemy do niej grzyby i smażymy dalej. Przekładamy do kapusty i przyprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy na pół, formujemy wałek, który należy rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
Na środek kładziemy farsz z kapusty i zawijamy ciasto. Kroimy ok. 3 cm paszteciki i układamy na blasze do pieczenia i zostawiamy na 10 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jajem i pieczemy ok. 25 minut. Jeśli chcemy paszteciki mrozić lub odgrzewać później, możemy czas pieczenia skrócić, będą niedopieczone i dojdą w trakcie odgrzewania. Podajemy gorące do barszczu lub jako przekąskę.
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy do kubeczka, dodajemy cukier i ucieramy, aż będą płynne. Dolewamy ciepłe mleko, dosypujemy 2 łyżki mąki i ucieramy. Jak masa będzie gładka, odstawiamy ją na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wlewamy zaczyn drożdżowy, dolewamy rozkłócone jajo i wyrabiamy całość łyżką. Jak zacznie się łączyć, dolewamy przestudzone, roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i zacznie odchodzić od dłoni.
Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Kapustę szatkujemy drobniej. Grzyby namoczone przez noc w wodzie zagotowujemy w wodzie, w której się moczyły. Wyławiamy je, kroimy w kostkę, a wodą spod grzybów zalewamy kapustę, dodajemy listek laurowy i gotujemy ok. 40 minut, aż kapusta zmięknie. Odcedzamy dokładnie.
Cebulkę szatkujemy drobno i przesmażamy ją na roztopionym maśle, jak zmięknie dodajemy do niej grzyby i smażymy dalej. Przekładamy do kapusty i przyprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy na pół, formujemy wałek, który należy rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
Na środek kładziemy farsz z kapusty i zawijamy ciasto. Kroimy ok. 3 cm paszteciki i układamy na blasze do pieczenia i zostawiamy na 10 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jajem i pieczemy ok. 25 minut. Jeśli chcemy paszteciki mrozić lub odgrzewać później, możemy czas pieczenia skrócić, będą niedopieczone i dojdą w trakcie odgrzewania. Podajemy gorące do barszczu lub jako przekąskę.
MA==