Kuchnia

mniam mniam

Pstrąg faszerowany cytryną z kuskusem cytrynowym i ze szpinakiem - kuchnia+
Składniki:

2 pstrągi patroszone
2 cytryny
6-8 plastrów boczku
2-3 gałązki rozmarynu
sól
pieprz młotkowany
3 łyżki orzeszków pistacjowych
Kuskus:
1 szklanka kuskusu (np. razowego)
sok i skórka z 1 cytryny
sól
pieprz
1 łyżeczka marynowanego pieprzu
500 g świeżego szpinaku
1 łyżka koperku
½ czerwonej papryki
1 łyżka oliwy
1 czubata łyżka masła
Przygotowanie:
Pstrągi myjemy, czyścimy, nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
Cytryny kroimy w ćwiartki i część wkładamy do ryby, a z reszty wyciskamy sok i skrapiamy pstrąga.
Gałązkę rozmarynu układamy na rybie i ściśle owijamy ją plastrami boczku.
Pstrągi układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut.
W tym czasie kuskus zalewamy wrzątkiem. Koperek kroimy bardzo drobno, podobnie paprykę.
Szpinak podduszamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Gotowy kuskus mieszamy z podduszonym szpinakiem, sokiem i skórką z cytryny, koperkiem i drobno poszatkowaną papryką. Mieszamy i układamy na talerzu obok upieczonej ryby.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation