Kuchnia

ciasta, torty

z bananami
Ilość: blacha o wymiarach 25/36 cm (u podstawy)





Składniki

Na

Masę Budyniowo-Maślaną:

2 szkl. mleka (0,5 l)
1 szkl. cukru (170 g)
1 cukier waniliowy (na 0,5 kg mąki)
100 g masła lub margaryny
3 średnio-czubate łyżki mąki pszennej
3 średnio-czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
1 kostka masła lub margaryny (200 g masła lub 230-250 g margaryny)




Składniki

Na

Kruche Ciasto :

0,5 kostki margaryny (125 g) pokrojonej na mniejsze kawałki
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl. cukru pudru (100 g)
3 żółtka
4,5 średnio-czubatych łyżek gęstej kwaśnej śmietany




Składniki

Na

Bezę:

4 białka
4 łyżki cukru




Składniki

Inne:

300 g marmolady lub powideł (jakikolwiek smak)
200 g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
100-200 g rodzynek (wcześniej wymoczonych)
4-5 średnich bananów pokrojonych w grubsze kółka/plastry
polewa czekoladowa lub z kakao
kakao (gdy używamy polewy z kakao)




Etapy przygotowywania ciasta wykonujemy w takiej kolejności, jaka jest podana niżej czyli od góry na dół (jak widać).





Przygotowanie

Początkowe

Masy Budyniowo-Maślanej:

Do kubka lub większego pojemnika wlać 1 szkl. mleka.
Dodać obie mąki.
Dodać żółtko.
Wymieszać bardzo dobrze na gładką masę.
Do garnka wlać 1 szkl. mleka.
Dodać do niego oba cukry.
Dodać 100 g masła.
Zagotować na dużym płomieniu.
Zmniejszyć płomień na średni.
Do gotującego się mleka powoli wlewać, uprzednio zrobioną mieszankę i cały czas mieszać mieszadłem.
Gdy przestanie gęstnieć zdjąć z płomienia.
Przykryć najlepiej woreczkiem, żeby nie powstał kożuch.
Odłożyć w chłodne miejsce do ostygnięcia.




Przygotowanie

Początkowe

Kruchego Ciasta:

Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części.
Jedną część można włożyć do lodówki na czas nieużywania jej.
Blaszkę wysmarować lekko margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć równo jedną częścią ciasta.
Posmarować połową zawartości powidel bądź marmolady.
Posypać połową zawartości rodzynek.
Posypać połową zawartości orzechów.




Przygotowanie

Bezy:

Białka ubić na puszysta pianę (niekoniecznie sztywną).
Dodawać stopniowo cukier i ubijać, aż powstanie sztywna piana, a cukier lekko się rozpuści.
Przedzielić na 2 równe części.




Przygotowanie

Końcowe

Kruchego Ciasta:

Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Ciasto wysmarować jedną częścią ubitych białek.
Piec 30-35 min.
Aby upiec 2. placek postępujemy tak jak z 1. plackiem.




Przygotowanie

Końcowe

Masy Budyniowo-Maślanej:

W czasie pieczenia się bądź stygnięcia placków, przynosimy ostygnięty budyń.
Margarynę lub masło dzielimy na mniejsze kostki.
Miksujemy je do uzyskania gładkiej, kremowej, jednolitej masy.
Dodajemy do niej po 2 łyżki budyniu cały czas miksując do skończenia się składnika.




Zakończenia Ciasta

I

Układanie Wg Warstw (od dołu):

Placek.
Połowa zawartości masy.
Banany ciasno obok siebie poukładane po całej powierzchni ciasta.
Pozostałość masy.
Placek-odwrócony (bezą do środka, na masę).
Polewa czekoladowa.
Kakao posypane (niekoniecznie).
Ciasto przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation