Kuchnia

ciasta, torty

Rozrywkowy Cynamonowiec

Ciasto:
250 g + 94 g + 4 łyżki mąki
56 g cukru
saszetka drożdży suchych (7g)
1/2 łyżeczki soli
56 g niesolonego masła
80 ml mleka (pełnego)
60 ml wody
2 duże jajka w temp. pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Nadzienie:
150g jasnego brązowego cukru
50 g białego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
40 g niesolonego masła



Jajka rozmąć i odstaw. W misce wymieszaj 250 g mąki, cukier, drożdże i sól.


W rondelku rozpuść masło w mleku. Zdejmij z ognia dodaj wodę. Odstaw do wystygnięcia.

Następnie dodaj wanilię i przelej miksturę do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj. Dodaj jajka. Mieszaj łyżką do czasu aż wszystko się połączy.


Wsyp 94 g mąki i dobrze wymieszaj. Ciasto będzie klejące.


Umieść je w dużej wysmarowanej olejem misce. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz lub do czasu aż podwoi objętość.


W czasie gdy ciasto wyrasta wymieszaj razem cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstaw. Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Rozpuść masło (40 g).
Rozbij wyrośnięte ciasto i zagnieć z 4 łyżkami mąki. Przykryj i odstaw jeszcze na 5 minut.
Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na ok 30 x 51 cm. Pędzelkiem rozsmaruj masło na jego powierzchni i posyp cukrowo-cynamonową mieszanką.
Pokrój ciasto na 6 równych pasów.


Ułóż pasy jeden na drugim i pokrój na 6 równych części po raz kolejny - tak aby otrzymać kwadraty.


Umieść je w blaszce ustawiając wszystkie bokiem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.


Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut aż wierzch ciasta będzie złoto-brązowy. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 20-30 minut.


Obkrój boki nożem, wyjmij z blaszki i rwij ze smakiem ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation