Kuchnia

ciasta, torty

Banoffee

Ciasto:
Składniki na formę o średnicy 26 cm
175 g mąki pszennej
47 g cukru
150 g zimnego niesolonego masła
1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:
puszka karmelu (masy kajmakowej)
2-3 dojrzałe banany

Na wierzch:
300 ml śmietany kremówki (double cream)
20 g cukru pudru
kawałek ciemnej czekolady


W malakserze wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i zmiksuj "pulsacyjnie" do czasu aż ciasto zacznie się łączyć w kulki. Nie miksuj zbyt długo żeby nie powstała jedna wielka kula.


Wylep ciastem wysmarowaną masłem formę do tart. Ponakłuwaj widelcem, owiń folią i wstaw do zamrażalnika na 15 minut. Piecz w 220 stopniach do czasu aż będzie złoto - brązowe, około 13 - 15 minut.


Wystudź całkowicie i posmaruj karmelem (puszkę z karmelem najlepiej wstaw na 5 minut do gorącej wody co ułatwi rozsmarowywanie).


Śmietanę ubij z cukrem.


Banany pokrój w plasterki i ułóż na karmelu-ja zrobiłam jedną warstwę, ale jeśli chcesz możesz zrobić dwie. Następnie dokładnie pokryj śmietaną, tak żeby żaden banan nie wystawał, bo ściemnieje i nie będzie wyglądał zbyt smacznie. Wierzch możesz oprószyć startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation