Kuchnia

ciasta, torty

sernikobrownie
Składniki:
• 200 g gorzkiej czekolady
• 200 g masła
• 400 g cukru pudru (chociaż piszą, że niezbyt dużo – ja dałam 300 g)
• 5 jajek
• 110 g mąki
• 400 g sera kremowego lub twarogu 3-krotnie zmielonego
• cukier wanilinowy
• 200 g wiśni (dałam mrożone)


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
W misce umieścić masło i 175 g cukru pudru i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać czekoladę, zmiksować. Wsypać mąkę. Wymieszać. ¾ masy wlać do formy (moja miała średnicę 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę odstawić.
W drugiej misce utrzeć ser, pozostały cukier, cukier wanilinowy i jajka na gładką masę. Wylać ją do formy na masę czekoladową, a wierzch pokryć pozostałą odłożoną ¼ masy czekoladowej. Na wierzchu poukładać wiśnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około godzinę. Po upieczeniu lekko przestudzić w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, a potem wyjąć i całkowicie wystudzić na blacie.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation