Kuchnia

ciasta, torty

Drożdżowy "Topielec"

- 7 dkg drożdży
- 40 dkg mąki + trochę do podsypania
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki mleka
- 12 dkg masła lub margaryny
- 3 jajka

Drożdże rozkruszamy , posypujemy 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki , zalewamy letnim mlekiem, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po mniej więcej 15 minutach powinien być gotowy zaczyn. Mąkę mieszamy z zimnym masłem lub margaryną i jajkami. Wszystko razem tniemy i wyrabiamy ciasto. Ciasto mieszamy z zaczynem i znów wyrabiamy na gładką masę . Gotową kulę zanurzamy w zimnej wodzie i czekamy aż wypłynie. Kiedy to się stanie podsypujemy mąką, dodajemy cukier i znów wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy - najlepiej dużej bo ciasto mocno rośnie i pieczemy w 180C ( ja mam termoobieg) przez około godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation