Kuchnia

ciasta, torty

Tego potrzebujesz:

30 dag mąki 10 dag zmielonego maku 20 dag brązowego cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 15 dag masła 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kieliszek koniaku (50 ml) sólDo nasączenia: 1/2 szklanki mocnego słodkiego naparu kawyNa piankę jogurtową: 3 szklanki owocowego jogurtu 1 szklanka kremówki 36-proc. 3–4 łyżki cukru 8–10 łyżek soku owocowego 4 łyżeczki żelatynyDo obłożenia: 70 dag brzoskwiń i truskawek skórka zestrugana z limonki tłuszcz i suchy mak do formy

Sposób przygotowania

Masło utrzyj z cukrem i kolejno dodawanymi żółtkami. Ucierając, wsyp partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielonym makiem i solą. Na koniec dodaj kawę rozpuszczoną w koniaku i połącz z pianą z białek.
Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej makiem tortownicy (28 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz ok. 50 minut.Po ostudzeniu nasącz naparem kawowym.
Żelatynę rozpuść w gorącym soku owocowym (ok. 80 st.), a gdy ostygnie, zmiksuj z jogurtem. Dodaj kremówkę ubitą z cukrem. Piankę wylej na ciasto. Ułóż pokrojone owoce, wciskając lekko w masę jogurtową. Odstaw do zastygnięcia. Wierzch posyp skórką z limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation