Kuchnia

ciasta, torty

Ciasto Pomarańczowe

Składniki:
2 pomarańcze; dokładnie umyte
6 jajek
250 g cukru pudru
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
200 g zmielonych migdałów
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
500-600 ml śmietany kremówki (double cream)
2 kopiaste łyżki cukru pudru
cukier z wanilią


Całe pomarańcze gotuj przez 2 godziny lub do czasu aż będą miękkie. W trakcie gotowania uzupełniaj wodę. *na zdjęciu są 3 pomarańcze, ale do ciasta dałam 2*
Ugotowane pomarańcze pokrój na kawałki i zmiksuj w malakserze.


Żółtka ubij z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym na kremową masę.


Połącz masę z żółtek i zmiksowane pomarańcze.


W miseczce wymieszaj migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do masy jajeczno - pomarańczowej i dokładnie wymieszaj łopatką.


Białka ze szczyptą soli, ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.


Przełóż do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy. Piecz godzinę w 180 °C. Po ostudzeniu ciasto wyjmij z formy i odwróć do góry spodem.


Ubij śmietanę z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Posmaruj wierzch i boki ciasta.


SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation