Kuchnia

Przepisy

Zupa z zielonego groszku z rzodkiewkami
Składniki (4 porcje):

450 g zielonego groszku (mrożonego)
Średnia cebula
3 szklanki wywaru warzywnego ( nie więcej, bo zupa może być zbyt rzadka)
8 rzodkiewek (po dwie sztuki na porcję)
2 ząbki czosnku
Łyżka oliwy z oliwek
Szczypta kminku (niweluje właściwość wzdymające groszku)
Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Groszek przesyp do garnka, zalej bulionem i gotuj przez ok. 10 minut. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, po czym przełóż do garnka z groszkiem. Gotuj wszystko ok. 5 minut, a następnie dodaj rozgnieciony w prasce czosnek. Dopraw zupę solą i pieprzem. Po ostygnięciu całość zmiksuj blenderem. Do każdej porcji dorzuć po dwie pokrojone w półplasterki rzodkiewki (zupa będzie bardziej treściwa). Aby zachęcić dziecko do zjedzenia tej zupy dorzuć do niej kromkę chleba tostowego pełnoziarnistego zarumienionego w tosterze i pokrojonego w kostkę. Możesz również zabielić zupkę odrobiną jogurtu naturalnego. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation