Kuchnia

Przepisy

Warkocze z łososia i soli w sosie ze świeżym szczypiorkiem


Składniki:

na 1 porcję

100 g filetu z soli

100 g filetu z łososia

20 g masła

10 g cebuli

40 ml śmietany 36-proc.

20 ml białego wina

sok z 1/4 cytryny

10 g szczypiorku

100 g ryżu pilaw

60 g mrożonych brokułów

sól i biały pieprz mielony

Z pokrojonych w paski soli i łososia upleć dwa warkocze, na końcach zepnij je wykałaczkami.

Rondelek wysmaruj masłem i posyp drobno pokrojoną cebulą. Na nią połóż warkocze z ryb, podlej winem, przykryj folią aluminiową. Gotuj dwie-trzy minuty.

Gdy ryby będą już gotowe, wyjmij je i odstaw w ciepłe miejsce, a do powstałego wywaru wlej sok z cytryny i śmietanę. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem, po czym przecedź przez gęste metalowe sito. Jeżeli jest to konieczne, zaciągnij sos zasmażką. Przed podaniem dodaj drobno pokrojony szczypiorek.

Na talerzu ułóż w literę "V" dwa warkocze z ryb, pomiędzy nimi ustaw "babkę" z ryżu (najlepiej przyrządzonego na ostro). Na nią połóż gotowaną przez kilka minut w posolonym wrzątku sporą różyczkę brokuła. Ryby polej sosem. Całość udekoruj "wąsami" szczypiorku.

Przepis: Jerzy Pasikowski
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation