Kuchnia

Przepisy

Krem z likierem Limoncello -
dla 6 osób

Składniki

700 ml mleka
2 paski skórki z cytryny
6 żółtek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1,5 kieliszka likieru limoncello

Sposób przygotowania

Gotujemy mleko ze skórką cytrynową. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i, ciągle ubijając, powoli wlewamy mleko (bez skórki cytrynowej). Powstałą masę gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje (nie może się jednak zagotować!). Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy limoncello, mieszamy i wlewamy do miseczek. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować miętą i owocami.

Autor
Tessa Capponi-Borawska
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation