Kuchnia

Przepisy

Carpaccio ze śledzia norweskiego z sałatką pomidorowo-bazyliową



Składniki:

dla 4 osób

400 g filetów ze śledzia norweskiego

1 łyżeczka kolorowego pieprzu

Na marynatę:

4 łyżki oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku

1 posiekana mała papryczka chili

1/2 pęczka świeżej bazylii

pieprz, cukier

Na sałatkę:

2 pokrojone pomidory

1/2 pęczka świeżej bazylii

5 łyżeczek oliwy

4 posiekane ząbki czosnku

1 łyżka orzeszków piniowych

sok z 1/2 cytryny



Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Filety ze śledzia zalej marynatą i odstaw na 12 godzin. Następnie pokrój w bardzo cienkie plasterki i dekoracyjnie ułóż na talerzu. Pomidory i listki bazylii pokrój, orzeszki i czosnek drobno posiekaj. Oliwę połącz z orzeszkami, czosnkiem oraz sokiem z cytryny i wymieszaj z pomidorami. Sałatkę dekoracyjnie ułóż na talerzu, w środku ułóż carpaccio. Całość udekoruj kolorowym pieprzem.

Przepis: Robert Sowa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation