Kuchnia

Przepisy

Lody z sosem malinowym -
Propozycja na Prima Aprilis

(dla 6 osób)

Sos:

30 dag mrożonych malin
1 torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
do smaku sok cytrynowy

Makaron:

1 duże opakowanie (750 ml) lodów waniliowych

Dekoracja:

wiórki kokosowe
listki melisy lub mięty

Sposób przygotowania

Robimy sos: maliny rozmrażamy, miksujemy z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek - sos ma być gładki. Do smaku możemy dodać nieco likieru malinowego albo malinowej nalewki. Inny sposób: gotujemy maliny z cukrem i sokiem cytrynowym, aż się rozpadną, potem przecieramy przez sitko i - jeśli sos jest za rzadki - gotujemy jeszcze jakiś czas, aż odparuje i zgęstnieje.

Robimy makaron: lody wyjmujemy z zamrażalnika i czekamy, aż trochę zmiękną, a następnie przeciskamy je przez praskę do ziemniaków, tak aby otrzymać nitki przypominające spaghetti. Układamy je na talerzach, polewamy sosem malinowym, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy miętą lub melisą (danie ma przypominać spaghetti z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią).

Autor
Beata Lipov
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation