Kuchnia

Przepisy

Smażone krewetki z naparem z pomarańczowej herbaty, kardamonem, chilli i owocami


Składniki:

400 g oczyszczonych krewetek Black Tiger 16/20

2 łyżki oliwy z oliwek

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

1 posiekana papryczka chilli

1 łyżeczka pomarańczowej herbaty (ew. cytrynowej lub mango)

2 łyżki cukru

2 łyżki słodkiego sosu chilli

1 mała puszka ananasa pokrojonego w kostkę

1 wyfiletowany grejpfrut

sok z 1 limonki

1 mały pęczek posiekanej kolendry

1 posiekany ząbek czosnku

sól

Z herbaty sporządź esencjonalny wywar (ok. pół szklanki) i dolej do gotującej się z cukrem zalewy z ananasa. Gotuj do momentu, aż osiągnie konsystencję syropu.

Na rozgrzanej oliwie podsmaż krewetki razem z chilli i kardamonem. Następnie dodaj do nich przygotowany wcześniej syrop, kawałki grejpfruta i ananasa, sos chilli, sok z limonki oraz posiekaną kolendrę. Gotowe krewetki podaj ze smażonym ryżem.


Przepis: Konrad Birek, Studio Kulinarne Roberta Sowy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation