Kuchnia

sweeeet

Lekki torcik czekoladowy z wiśniami - I Love Bake

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

4 jajka, temp. pokojowa
115 g cukru
60 ml oleju Oliwier arachidowo- rzepakowy
85 g mąki tortowej
40 g kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ WIŚNIOWĄ:

400 g wiśni, świeżych lub mrożonych (bez pestek)
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta cynamonu
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

500 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
60 ml gorącej wody
SKŁADNIKI NA PONCZ:

75 ml mocnej kawy
1 łyżka cukru
1 łyżka likieru wiśniowego (opcjonalnie)
Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach tylko do połączenia. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy z masą białkową. Na koniec łączymy z olejem.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu gorący biszkopt upuszczamy na stolnicę z wysokości około 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Wiśnie świeże lub mrożone przekładamy do rondelka i gotujemy przez około 10 min na niewielkim ogniu. Dodajemy pozostałe składniki i przesianą wprost do garnuszka mąkę, mieszamy. Gotujemy, aż całość będzie gęsta. Zestawiamy w ognia i studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej), zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę miksujemy do połączenia.
Jeden blat biszkoptowy nasączamy ponczem, wykładamy połowę kremu i przykrywamy drugim blatem i ponownie nasączamy ponczem. Wykładamy drugą część kremu oraz frużelinę wiśniową. Wkładamy na 30 min do lodówki, po tym czasie możemy podawać.

* frużelinę możesz wykonać z dowolnych owoców np. truskawek, malin lub jagód.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation