Kuchnia

sweeeet

KRUCHE ROGALIKI DROŻDŻOWE – SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej
1 kostka do pieczenia Kasia
80 g drożdży
250 ml śmietany tłustej (lub naturalnego jogurtu to mój wkład do przepisu)
szczypta soli
kilka łyżek marmolady, dżemu, powideł lub kremu czekoladowego
2 jajka
kilka łyżek cukru

Do miski wsypuję mąkę i dodaję kostkę do pieczenia Kasia, śmietanę, rozkruszone drożdże, szczyptę soli i wyrabiam gładkie ciasto. Czasami trzeba dodać jeszcze 2-4 łyżki mąki, aby ciasto się nie lepiło za bardzo.
Ciasto wkładam w torebkę foliową i umieszczam w lodówce na godzinę. W przepisie teściowej było napisane: Uformować kulę i włożyć do zimnej wody – ciasto najpierw opadnie na dno a później po godzinie wypłynie na wierzch. Ja jednak włożyłam do lodówki, tak jak to robię z innymi ciastami.
Ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować dość cienko, wyciąć niewielkie kwadraty, cienko posmarować dżemem. Następnie ukośnie zwinąć (zacząć od rogu) formując rogaliki.
Rogaliki układać na blasze posmarowanej tłuszczem do pieczenia (lub wyłożonej papierem). Każdy z rogalików posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec na zloty kolor, około 15 minut. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły za bardzo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation