Kuchnia

sweeeet

CIASTKA CZEKOLADOWE SKŁADNIKI:

1 kostka masła (200 g)
1 czubata szklanka trzcinowego cukru
1 jajko
1/3 szklanki kakao
2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej do ciastek
2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
1 łyżeczka sody
300 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
CIASTKA CZEKOLADOWE PRZYGOTOWANIE:

Do miski robota kuchennego wkładam masło, które leżało przez godzinę na blacie kuchennym i ma temperaturę otoczenia. Dodaję cukier i ubijam na puszystą masę.
Po chwili dodaję jajko, kakao, mąkę, sodę, sól i skrobię. Mieszam dalej aż ciasto będzie gęste.
Na desce do krojenia kruszę nożem na małe kawałki gorzką czekoladę. Dodaję do ciasta i mieszam ponownie.
Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczam i układam na talerzu. Wstawiam na 3 godziny do lodówki.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni (grzanie góra plus dół). Na blasze wyściełanej papierem do pieczenia układam przyszłe ciastka czekoladowe. Będą one się troszkę rozpływały, więc zostawcie spore odstępy pomiędzy nimi.
Ciastka piekę przez 25 minut na środkowej półce. Studzę na kratce i wstawiam następne.
Ciasteczka czekoladowe są wyjątkowe i umilą wam każdą przerwę na kawę :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation