Kuchnia

sweeeet

Kokosowe ciasto z jagodami - I Love Bake

SKŁADNIKI NA CIASTO:

2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g masła, roztopionego
2/3 szklanki mleka np. kokosowego
2 łyżki jogurtu greckiego, temp. pokojowa
2 jajka, duże
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
DODATKOWO:

1 szklanka jagód, świeżych lub mrożonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy wiórki. Jajka miksujemy z cukrem do lekkiego spienienia, nie dłużej. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy roztopione masło o temp. pokojowej, jogurt, ekstrakt, mleko i na koniec w kilku porcjach suche składniki. Formę o wymiarach 20×10 lun nieco większą wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy połowę ciasta i oprószamy połową jagód (mrożonych nie rozmrażamy, a jedynie obtaczamy w łyżeczce mąki ziemniaczanej). Przykrywamy drugą połową ciasta i ponownie oprószamy pozostałymi jagodami. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation