Kuchnia

sweeeet

Moje Wypieki | Ciasto migdałowe z malinami

Składniki na ciasto:

140 g zmielonych migdałów
140 g masła
140 g drobnego cukru do wypieków
140 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g malin
Dodatkowo:

2 łyżki płatków migdałów
cukier puder, do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki na ciasto, oprócz malin, umieścić w misie malaksera. Zmiksować tylko dokładnego połączenia się składników i otrzymania gładkiego ciasta (nie miksować zbyt długo).

Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przełożyć do niej połowę ciasta, wyrównać. Na ciasto wyłożyć połowę malin. Przykryć pozostałym ciastem a na górę wyłożyć resztę malin, wciskając je w ciasto. Oprószyć płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation