Kuchnia

sweeeet

KULKI MOCY – SKŁADNIKI:

200 g miękkich daktyli (ja kupuję eko w Rossmann ponieważ są bardzo miękkie i idealne do trufli)
1-2 szklanki (po 250 ml) zmielonych orzechów włoskich, migdałów, nerkowców – dowolnie
wiórki kokosowe lub mąka kokosowa do obtaczania
czasami potrzeba 1-2 łyżki mąki kokosowej jeśli daktyle są zbyt lepiące nadal po dodaniu orzechów
KULKI MOCY – PRZYGOTOWANIE:

Do miski wkładam daktyle, rozdrabniam je blenderem ręcznym lub malakserem.
Dodaję zmielone orzechy (można kupić w Lidl na przykład) i mieszam dokładnie. Ich ilość zależy od wilgotności daktyli.
Masa powinna być łatwa do formowania ale nie wyjątkowo miękka. Jeśli tak jest, trzeba dodać 1-2 łyżki mąki kokosowej.
Formuję kulki mocy i obtaczam je w wiórkach, podaję!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation