Kuchnia

sweeeet

BLOK CZEKOLADOWY SKŁADNIKI:

200 g masła
500 g mleka pełnotłustego w proszku
2 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
1 szklanka mleka tłustego
10-20 dowolnych ciastek (osoby na diecie bezglutenowej wybierają ciastka gluten free)
garść orzechów włoskich lub laskowych
garść migdałów i/lub rodzynek
BLOK CZEKOLADOWY PRZYGOTOWANIE:

W rondelku rozpuszczam masło, dodaję do niego mleko, cukier i kakao. Gdy wszystko się połączy przelewam do miski.
2. Do gorących i płynnych składników dodaję mleko w proszku a następnie mieszam mikserem do czasu otrzymania gładkiej masy.
3. Do masy czekoladowej dosypuję przebrane i pokruszone orzechy, migdały oraz rodzynki i mieszam delikatnie łyżką, aby ich nie pokruszyć jakoś mocniej.
4. Formę keksową wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę czekoladową, wkładam do niej ciasteczka i wygładzam powierzchnię.
5. Blok czekoladowy schładzam przez kilka godzin w lodówce i podaję pokrojony w plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation