Kuchnia

sweeeet

MUFFINY CZEKOLADOWE SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej lub (250 g mąki gryczanej i 250 g mąki kukurydzianej lub 500 g mieszanki bezglutenowej do wypieków)
300 ml mleka krowiego lub roślinneg (ja użyłam kokosowego)
150 ml cukru trzcinowego
150 ml wiórków kokosowych (opcjonalnie)
około 100 ml ekologicznej margaryny bezmlecznej, oleju lub masła
3 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia (uwaga – cześć jest z glutenem)
3 czubate łyczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Krem czekoladowy:
• 100 g masła lub margaryny ekologicznej bezmlecznej
• 1 cukier waniliowy
• 3 szklanki cukru pudru
• 30 ml mleka krowiego lub roślinnego
• 100 ml kakao

MUFFINY CZEKOLADOWE PRZYGOTOWANIE:

Margarynę rozpuszczam.
W misce mieszam drewnianą łyżką mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, kakao i solą.
Dodaję pozostałe składniki i mieszam. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaję jeszcze trochę mleka.
Dołki w blaszkach wypełniam papilotkami i nakładam ciasto. Tam mniej więcej do 2/3 wysokości.
Piekę około 20 minut w 190 stopniach. Sprawdzam patyczkiem czy są dobre. Wyjmuję, studzę i dekoruję kremem :)
Do miski wkładam miękką margarynę lub masło. Dodaję cukier waniliowy, mleko i ucieram. Dodaję stopniowo po 1 szklance cukru i ucieram dalej. Na koniec dodaję kakao i ucieram do gładkiej konsystencji. Muffiny czekoladowe podaję, ja je uwielbiam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation