Kuchnia

sweeeet

Moje Wypieki | Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką

Składniki na 13 sztuk:

500 g mąki pszennej tortowej
24 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży suchych
80 - 100 g drobnego cukru do wypieków
250 ml mleka
3 żółtka (z dużych jajek)
1 duże jajko
50 g masła, roztopionego i przestudzonego
pół laski wanilii (lub 8 g cukru wanilinowego)
duża szczypta soli
Ponadto:

1 jajko rozmącone z 1 łyżką wody, do posmarowania
350 g porzeczek
kruszonka /przepis poniżej/
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).

Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić.

Przygotować dwie blachy i wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 13 równych części (około 75 - 80 g każda), uformować je w kulki i ułożyć na blachach w dużych odstępach. Każdą bułeczkę mocno spłaszczyć dłonią, posmarować roztrzepanym jajkiem. Na bułeczce położyć garstkę porzeczek, wciskając je w ciasto. Ponownie posmarować jajkiem i oprószyć kruszonką. Przykryć lnianym ręczniczkiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 17 minut, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę.

Można dodatkowo udekorować lukrem.

Kruszonka:

50 g masła
60 g mąki pszennej
50 g cukru
W małym garnuszku roztopić masło. Dodać pozostałe składniki i wymieszać/wyrobić między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodać łyżkę mąki więcej.

Lukier:

1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny
Cukier dokładnie utrzeć z wodą grzbietem dużej łyżki; jeśli będzie zbyt gęsty - dodać kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h). Dalej postępować wg powyższego przepisu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation