Kuchnia

sweeeet

BABKA CYTRYNOWA Z EKSTRAKTEM Z CYTRYN Z SYCYLII DR.OETKERA – SKŁADNIKI:

300 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej tortowej
200 g masła w temperaturze pokojowej (wybieraj masło o zawartości tłuszczu około 82%)
5 jajek w temperaturze pokojowej
200 g drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z cytryn z Sycylii Dr.Oetkera
2 łyżki cukru z wanilią
lukier do polania
szczypta soli
masło + bułka tarta do wysypania formy
BABKA CYTRYNOWA Z EKSTRAKTEM Z CYTRYN Z SYCYLII DR.OETKERA – PRZYGOTOWANIE:

Zaczynam od rozdzielenia żółtek od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli na puszystą masę.
Ucieram w misce miękkie masło z cukrem białym i cukrem z wanilią do czasu, aż będzie białe i puchate, powoli dodaję żółtka i ekstrakt z cytryn z Sycylii Dr.Oetkera.
Do oddzielnej miski przesiewam oba gatunki mąk i proszek do pieczenia. Łączę z masą z masła.
Pod koniec delikatnie dodaję pianę z białek i mieszam ponownie.
Formę do pieczenia smaruję masłem i wysypuje bułką tartą. Przekładam ciasto i piekę przez około 75 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Wyjmuję z piekarnika, czekam z 15 minut, po czym wyjmuję ciasto i studzę na kratce.
Polewam lukrem i kroję na kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation