Kuchnia

sweeeet

KOSTKI CZEKOLADOWE SKŁADNIKI:

100 g masła lub oleju kokosowego
100 ml oleju zimnotłoczonego, orzechowy pasuje świetnie albo migdałowy (polecam laskowy albo arachidowy)
120 ml płynnego mleka roślinnego lub zwierzęcego
300 g mleka w proszku zwierzęcego pełnotłustego lub roślinnego tłustego
1 szklanka cukru pudru
300 g czekolady gorzkiej lub deserowej w tabliczkach
40 precelków do ozdoby mogą być pszenne dla tych co mogą jeść gluten lub bezglutenowe dla osób na diecie gluten free
KOSTKI CZEKOLADOWE PRZYGOTOWANIE:

W garnku rozpuszczam masło, mleko, cukier oraz czekoladę. Bardzo delikatnie podgrzewam, tak mniej więcej do 40 stopni. Masa musi być płynna, ale nie gorąca.
Do płynnych składników dodaję mleko w proszku i olej, a następnie dokładnie wyrabiam mikserem aż masa stanie się gładka. Jeśli nie chce się idealnie połączyć wystarczy dodać łyżkę lub dwie mleka.
Spód blaszki o wymiarach 26 cm x 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę czekoladową i równo rozprowadzam. Układam na wierzchu po 2 precelki na każdy kawałek. U mnie po pokrojeniu wyszło 20 kawałków ciasta.
Wstawiam do lodówki. Przed podaniem kroję w kostkę lub prostokąty i podaję moje kostki czekoladowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation