Kuchnia

sweeeet

Tarta czekoladowa z jeżynami - I Love Bake

SKŁADNIKI NA SPÓD Z OREO:

350 g zmielonych ciastek oreo
100 g masła, temp. pokojowa
1 łyżka kakao
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
450 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:

ok. 100 g jeżyn
Zmielone ciasteczka oreo łączymy razem z przesianym kakao oraz masłem, aż masa będzie wilgotna. Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy na dno i boki masę z ciasteczek. Dociskamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
100 ml śmietanki podgrzewamy razem z czekoladami, aż masa będzie jednolita i składniki rozpuszczone. Pozostałą kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce ostudzoną i jeszcze płynną masę z czekolady. Gotowy krem wykładamy na spód i dekorujemy jeżynami. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation