Kuchnia

sweeeet

Moje Wypieki | Babeczki z malinojeżynami

Składniki na 12 babeczek:

170 g masła
125 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
3 łyżki soku z cytryny
175 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g malinojeżyn
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu (w tym momencie masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie ma to wpływu na wypiek). Dodać sok z cytryny i utrzeć. Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać malinojeżyny i jednym ruchem wymieszać.

Przygotować formę do muffinów/babeczek. Wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić równo pomiędzy 12 papilotek. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 22 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Lekki krem owocowy:

300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
100 g malinojeżyn + 12 sztuk do dekoracji
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Kremówkę, mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Dodać malinojeżyny i krótko zmiksować. Owoce rozpadną się na cząstki i zabarwią krem.

Krem przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w postaci głęboko wciętej gwiazdki, wyciskając krem na babeczki udekorować je. Na wierzch położyć po malinojeżynie. Schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation