Kuchnia

sweeeet

Biszkopt genueński - I Love Bake

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej (ok. 150 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g roztopionego masła, ostudzonego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Całe jajka miksujemy razem z cukrem na jasną, puszystą i dosyć gęstą masę*. Miksujemy około 15 min, aż mikser będzie dosyć dokładnie zaznaczał swoje ruchy. Następnie Dodajemy w kilku niewielkich porcjach przesiane suche składniki. Bardzo delikatnie mieszamy np. szpatułką lub drewnianą łyżką. Piana powinna jak najmniej opaść, dzięki czemu uzyskamy pulchny biszkopt. Na koniec do roztopionego masła dodajemy 2-3 łyżki masy i mieszamy. Powoli cały czas mieszając wlewamy mieszaninę. Formę o śr. 24-26 cm lub prostokątną wykładamy papierem do pieczenia, używamy silikonowej lub ze szklanym dnem. Wylewamy masę, lekko wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu z piekarnika biszkopt w formie rzucamy na zabezpieczony blat lub podłogę z wysokości około 30 cm. W ten sposób usuniemy nadmiar bąbelków powietrza przez co biszkopt nie powinien nam opaść. Studzimy i przekrawamy na dwa, trzy lub cztery blaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation