Kuchnia

zupy

Zupa borowikowa w dwóch kolorach - Przepis - Onet Gotowanie
1 marchewka
pół selera
1 pietruszka
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
500 g kurczaka
2 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
2 listki laurowe
1-2 torebki Zupy borowikowej KNORR
2 łyżki stołowe koniaku lub brandy
100ml gęstej śmietany
groszek ptysiowy
Etapy przygotowania

1
Zalej warzywa i porcję rosołową około litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, a następnie dodaj przyprawy ( ziele angielskiego, liść laurowy ziarnka czarnego pieprzu). Gotuj całość około 60 minut aż wywar nabierze aromatu i smaku.
2
Do tak powstałego wywaru dodaj jedną lub dwie Zupy borowikowe KNORR w zależności od ilości bulionu, całość dopraw dwiema łyżkami koniaku i jeszcze chwilę pogotuj, aby alkohol odparował.
3
Podziel gotową zupę na dwie części i do jednej części dodaj śmietanę, drugą część pozostaw tak, jak jest.
4
Wlej obie zupy jednocześnie do talerza, starając się, aby zupy się nie wymieszały ze sobą.
5
Podawaj zupę posypaną groszkiem ptysiowym
6
Nasza rada: Aby wygodniej było nalać zupę, dobrze jest wykorzystać dwa rondelki z dziubkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation